T’agraden els formatges? Us proposem el nostre Buffet de Formatges pel dia del vostre casament! (bodas tarragona)

Si sou amants del formatge no us podeu perdre el post d’aquesta setmana del nostre col·laborador CASEUS AFINADORS! Un recorregut pel món làctic català és el que podreu llegir a continuació!

ELS FORMATGES CATALANS

Des de fa aproximadament uns 12 anys, hi ha hagut una revolució en el panorama làctic català. Hi ha hagut un increment molt important de produccions formatgeres a Catalunya. Moltes d’aquestes, amb producció de llet pròpia, per tant, pastors amb ramat.

bodas tarragona                                   bodas tarragona

 

bodas tarragona     bodas tarragona

 

Alguns, ja eren productors de llet i la venien a altres grans produccions, d’altres són de nova formació i algun altre, està de retorn a les terres de l’avi quan en el seu moment el pare les va abandonar per anar a treballar a la gran ciutat….

Tot això, ha fet que en un cert moment, calgués algú que s’incorporés al panorama de la distribució –fins aleshores força precari en qüestió de formatges catalans- i que a més, cuidés i tractés el producte amb certa complicitat.

Aquí és on apareix CASEUS AFINADORS. Ens trobem tres persones que ens dediquem al món de la gastronomia i tots tres tenim problemes per trobar formatges “diferents” i que no siguin estrangers… Precisament d’aquesta falta de producte sorgeix aquest projecte!!!

A partir d’aquest moment, comencem a treballar molt a prop d’aquests petits productors i a més de distribuir els seus formatges, intentem assessorar a nivell tant comercial com de producció. Mirem quines són les referències més “vendibles”, intentem que entre ells no es solapin els mateixos formatges i que cada un tingui la seva particularitat. Reconduïm alguna producció, adaptem estils estrangers a les nostres formatgeries i procurem que amb les pujades i baixades de vendes, els formatgers no hagin de llençar mai cap producció ni hagin de quedar-se sense formatges quan cal fer venda. No hem d’oblidar que sempre depenem de temporalitats, tant del curs natural del bestiar com de les maduracions dels formatges.

Amb tot això, després de 8 anys de presència al mercat, CASEUS AFINADORS ha agafat el testimoni d’empresa de referència quan algú vol parlar de formatges catalans i de pastors a Catalunya. (bodas tarragona)

Ara mateix, estem treballant amb 32 petits formatgers, la majoria d’ells gent de ramat propi i la resta petits formatgers que compren la llet al costat de casa seva. Això fa que estiguem treballant uns 214 productes diferents, repartits entre formatges i productes làctics.

El fet de treballar amb ramats propis o en el seu defecte, amb llet de proximitat, fa que el control del formatge sigui molt més factible. Nosaltres ens hem especialitzat en maduracions, i la producció d’un formatge engloba 3 grans pilars. La llet seria el primer (alimentació, pastura, etc…) la producció seria el segon (tecnologia, microorganismes, etc…) i la maduració seria el tercer gran pilar (proteòlisis, lipòlisis i glucòlisis). Si volem tenir un bon resultat, cal que cada pilar estigui molt ben controlat i que cada pas estigui molt ben tramat. L’un sense l’altre, faria que el resultat final no fos l’esperat.

Si ens fixem el tercer pilar, la maduració o afinació, és el que fa que controlant totes les variables, obtinguem un resultat final d’allò més interessant. És en aquest moment quan un formatge, expressa tot el seu caràcter, quan allò que ha menjat el bestiar, allò que ha pasturat, la  producció ben controlada, la tecnologia aprofitada fins al màxim, etc….fa que els aromes, els sabors, en definitiva, tota l’organolèptica, es desenvolupi d’una manera evident i que cada formatge sigui un tros de la terra on ha estat elaborat i tingui una mica del caràcter del seu productor. Aquest és nostre objectiu!!!!

Així doncs, el nostre objectiu final es referma quan els nostres clients opten per fer servir els nostres formatges als seus locals. Ja siguin botigues, restaurants o centres gastronòmics com en aquest cas Heretat Sabartés.”

www.heretatsabartes.com

www.sumarroca.com